Elbert woonblog

Tips over wonen van Elbert

Op zoek naar een legionella-bestrijder

legionella-bestrijder

Legionella is een groep bacteriën die legionellose veroorzaakt, een verzamelnaam voor meer dan 40 ziekten veroorzaakt door legionella, waarvan er twee de bekendste zijn: een longontsteking-achtige ziekte genaamd veteranenziekte en een milde griepachtige ziekte genaamd Pontiac-koorts. De veteranenziekte ontleent zijn naam aan een legionella-uitbraak onder veteranen in Philadelphia in 1976, die leidde tot de ontdekking van de ziekte. De meeste mensen worden niet ziek na blootstelling aan de legionellabacterie. In sommige gevallen kunt u milde griepachtige symptomen krijgen. In het meest ernstige geval kan infectie leiden tot ernstige longontsteking. Dit is de veteranenziekte.

Legionella-infectie

U kunt ziek worden door het inademen van de bacteriën. Het drinken van besmet water is echter ongevaarlijk. Legionella verspreidt zich doorgaans niet rechtstreeks tussen mensen. De incubatietijd van de bacteriën kan variëren van twee tot twintig dagen, maar is meestal vijf of zes dagen. Legionellabacteriën kunnen snel groeien in warm en stilstaand water (en gedijen bij een temperatuur van 25 tot 45 graden Celsius). Als het water wordt gesproeid, kunt u kleine druppeltjes inademen en geïnfecteerd raken. Denk aan douches, een tuinslang of een bubbelbad. Je kunt ook besmet raken door koeltorens die water gebruiken om gebouwen te koelen.

legionella-bestrijder

Symptomen van veteranenziekte

Mensen die de veteranenziekte krijgen, kunnen ernstig ziek worden. Vaak is een ziekenhuisopname noodzakelijk. Symptomen zijn onder meer hoge temperatuur (koorts), kortademigheid, pijn op de borst, koude rillingen, hoofdpijn, een aanhoudende hoest, braken en diarree. Het kan lang duren voordat u volledig hersteld bent.

Legionella-infectie voorkomen

Er is geen vaccin tegen de legionellabacterie. Op zoek naar een legionella-bestrijder? Thuis kunt u maatregelen nemen, zoals het instellen van de temperatuur van uw boiler (tot minimaal 60 graden Celsius), het aftappen van de tuinslang na gebruik, het regelmatig ontkalken van de douche en ervoor zorgen dat uw hottub of jacuzzi brandschoon is. schoon. Roken verhoogt het risico op Legionella-infectie. Als u naar het buitenland reist, houd dan rekening met het verhoogde risico van douches, tuinslangen en bubbelbaden die een tijdje niet zijn gebruikt. Kranen en douches die een tijdje niet zijn gebruikt, moeten een paar minuten met heet water worden gedraaid om de leidingen door te spoelen en eventuele bacteriën te doden.