Elbert woonblog

Tips over wonen van Elbert

Kies je voor een rechthoekig of rond zwembad?    

Het is een vraag die vele mensen zich stellen als ze een zwembad gaan aanschaffen: ga ik voor een rechthoekig of een rond zwembad? In eerste instantie is en blijft het een kwestie van smaak, maar er zijn meer afwegingen die je mee kunt nemen voordat je een zwembad van het ene of het andere model gaat aanschaffen. 

Wat zijn de voordelen van een rond zwembad? 

Het ronde zwembad is bij de meeste mensen de favoriete. Doordat het zwembad in zijn ronde vorm een natuurlijke uitstraling heeft, trekt dit meer mensen aan dan een rechthoekig model. Daarbij is een ronde vorm ideaal als je met kinderen spelletjes wilt doen, zoals het overgooien met een bal, kringspelletjes en het opduiken van speeltjes op de bodem. 

Ronde zwembaden zijn er in verschillende afmetingen, waarbij je het beste kunt gaan voor een maat die in jouw tuin past maar die ook ruimte over laat voor een looppad. De stelregel is dat het bad nooit tegen een muur of voorwerp aan geplaatst mag worden en daarnaast moet er aan één zijde minimaal 1 meter looppad over blijven. 

Wat zijn de voordelen van een rechthoekig zwembad? 

Toch zie je in tuinen steeds meer een rechthoekig zwembad en dat komt vooral doordat de ruimte optimaal gebruik wordt. Het geeft een strakke uitstraling, de vorm is prettiger als je sportief wilt zijn en hij biedt meer oppervlakte. Daarnaast zijn de rechthoekige zwembaden ook vaak in hogere modellen te bestellen waardoor je makkelijker helemaal onder water kunt staan dan bij een rond zwembad. 

Kom je er nog niet uit? Kies voor eenheid in jouw tuin, ga voor een rond zwembad als je van ronde vormen houd

Als je er nog niet uit komt met bovenstaande voordelen van een rond zwembad en een rechthoekig zwembad dan kun je kijken naar eenheid in jouw tuin. Gebruik je veel ronde vormen in je tuin? Kies dan voor een rond model. Ben je meer een liefhebber van rechte vormen in je tuin met scherpe hoeken? Dan past esthetisch gezien een rechthoekig zwembad beter in jouw tuin. Door eenheid te creëren geeft het een rustiger beeld voor het oog en lijkt het alsof het zwembad er echt hoort, terwijl hij er vaak maar tijdelijk staat. 

Kom je er nog steeds niet uit? Volg dan deze stappen voor jouw ideale zwembad

Los van de vorm zijn er nog vier vragen die je jezelf kunt stellen om te zien welk zwembad bij jou past. Welke afmetingen kan ik kwijt in mijn tuin en welke afmetingen wil ik kwijt? Wil je een overkapping op je opblaas zwembad? Wil je een zwembad met een filterpomp? En wat is jouw budget? Deze vragen tezamen geven je een specifieker beeld van wat je kan kiezen en mogelijk is jouw keuze alleen verkrijgbaar in een rond of juist rechthoekig model waardoor je die keuze niet zelf meer hoeft te maken. Een rond zwembad of een rechthoekig zwembad is dus een persoonlijke keuze die je moet maken in combinatie met andere factoren.