Elbert woonblog

Tips over wonen van Elbert

Hoe koelen sedumdaken zonnepanelen

4groendak

In Nederland worden steeds meer sedumdaken voorzien van zonnepanelen. Verrassend, want Nederlanders willen geen dure dingen kopen, maar een sedumdak met zonnepanelen lijkt succesvol te zijn. Hoe is dit  groene fenomeen  in Nederland succesvol geweest, ondanks de constante behoefte om sedumdaken te betalen  met zonnepanelen, sedumdaken en/of zonnepanelen? In Nederland wil men besparen, maar het kan ook met energie. Energie besparen bespaart ook op de energierekening en kan ertoe leiden dat er meer geld wordt uitgegeven aan dingen die beter zijn dan de overheid. Veel mensen kopen echter slechts een  van de twee, dus ze kennen de truc niet. Het is het beste om zowel voor het dak als  voor de portemonnee te kopen.

Het beste is om te koelen

Waar u ook bent, behalve in de koudste delen van de wereld, u moet uw sedumdak met zonnepanelen koelen om er de meeste energie uit te halen. Hoe dit mogelijk is, is waarschijnlijk uw vraag. Dit komt doordat de warmte van de zon het rendement van het zonnepaneel vermindert. Dit kan worden voorkomen door te  koelen. Met koeling neemt het rendement weer toe, waardoor hetzelfde zonnepaneel uiteindelijk meer energie  kan produceren. Dit kan ook met een sedumdak. Sedumdaken zijn geweldig voor het koelen van panelen en zijn waarschijnlijk de mooiste  om op uw dak te gebruiken.

Hoe koel je zulke daken?

Groene daken worden gekoeld door een natuurlijk proces, verdamping. Verdamping is het grootste koelmiddel, dus het kan  ook gebruikt worden om zonnepanelen op sedumdaken te koelen. Waarom en hoe doen we dat? Een sedumdak zorgt bovendien voor extra isolatie, geluidsisolatie en is ook nog eens een heel mooi gezicht voor uw woning dak. Waarom zou u dan nog een strook gras moeten aanleggen? Plaats het gras bij de zonnepanelen, maar niet eronder. Dit gras zal uiteindelijk afsterven.