Elbert woonblog

Tips over wonen van Elbert

Een nieuwe stijlvolle PVC klikvloer

PVC klikvloeren

Dit artikel gaat over PVC klikvloeren. Wat zijn dat en wat zijn de verschillen met plakvloeren. Maar eerst voor de volledigheid, wat is PVC en wat zijn de eigenschappen daarvan. 

Iets over PVC

PVC staat voor Polyvinylchloride. Het is een thermoplast en is een materiaal dat eenvoudig is te bewerken en is goedkoop. Om die twee redenen wordt PVC veel toegepast in diverse type industrieën, onder meer in de plaats van beton en hout. Voor in huis wordt PVC gebruikt voor buizen, zowel voor water als de bescherming van (elektrische) kabels. Ze zitten in muren, plafonds en onder de vloer. Maar je hebt ook behang en vloerbedekking waarvoor het materiaal wordt gebruikt. Een voordeel van PVC is dat het eenvoudig te reinigen is.

PVC klikvloeren

Voordelen PVC vloeren

Voor we ingaan op de verschillen tussen klik- en plakvloeren, wat zijn de voordelen van PVC vloeren. Ze zijn glad en waterbestendig, en kunnen daarom eenvoudig schoon worden gehouden. Ze zijn geluiddempend. Het zijn steeds betere imitaties van andere materialen, zoals van een houten parket. Je kunt (een deel van) de vloer gemakkelijk verwijderen en vervangen. Ze krijgen een sterke slijtlaag en zijn daarom duurzaam. Een PVC vloer kan prima worden gecombineerd met vloerverwarming.

Wat zijn klikvloeren en de verschillen met plakvloeren

Voor klikvloeren worden panelen gebruikt, die vanwege hun vorm in elkaar worden geklikt. De panelen bestaan uit een laag PVC op een laag die de stevigheid aan de panelen geeft en waarin het kliksysteem is verwerkt. Klikvloeren zijn eenvoudig te leggen. Een handige doe-het-zelver kan dat doen. Een plakvloer wordt op de ondervloer geplakt. Men dient zich te bedenken dat PVC plakvloeren tamelijk dun zijn. Voor het plakken moet de ondervloer egaal zijn. Dat geldt wat minder voor de klikvloer. Het is te overwegen waard om iets te leggen tussen de klik- en ondervloer voor kleine oneffenheden. Vanwege het plakken resulteert met een plakvloer een strakke vloer. Een plakvloer kan in diverse patronen worden gelegd. Met een klikvloer ben je gebonden aan het kliksysteem.