Elbert woonblog

Tips over wonen van Elbert

Onze kippen hebben hulp nodig

Mijn man en ik hebben een boerderij in het zuiden van het land. Hier hebben wij een aantal koeien, schapen en kippen staan. Onze kippen leggen dagelijks eieren voor ons. Sommige laten wij uitkomen, maar sommige nuttigen wij zelf. Op een bepaalde dag kwamen wij tot een ontdekking. Onze kippen waren erg onrustig en in deze blog vertel ik hoe wij erachter kwamen wat er aan de hand was.

Zondagmiddag

Het was een zonnige dag en ik hielp mijn man het hooi opruimen, want er zouden die avond, gasten langskomen. We zouden gaan dineren met z’n vieren. Mijn man ging even het kippenhok in om de kippen, voer te geven. Onze moeder kip Tanja was erg onrustig. In eerste instantie leek ons niet heel veel aan de hand te zijn. Toen mijn man beter ging kijken zag hij iets wat erg verontrustend was, namelijk bloedluizen.

Wat zijn bloedluizen?

Bloedluizen zijn geniepige parasieten die het leven van onze kippen erg vervelend maken. Ze verstoppen zich overdag tussen spleten, kieren en gaten van ons kippenhok. ’s Nachts komen ze dan tevoorschijn en vallen ze onze kippen aan. Mijn man kwam hierachter omdat hij toen het schemerde eentje zag tussen een spleet. Hij wist meteen genoeg. We wisten genoeg. Wij hebben bloedluis kippen.

De volgende ochtend hebben wij meteen gebeld voor biologische bestrijdingsmiddelen. Deze gaan ervoor zorgen dat onze kippen geen last meer krijgen van bloedluizen. Waarom biologisch? Een natuurlijk bestrijding vinden wij het allerbelangrijkst. Door voor deze manier te kiezen, creëren wij een balans tussen nuttige organismen en ongedierte. Deze balans wordt in gevaar gebracht als we hadden gekozen voor chemische bestrijdingsmiddelen. We gebruiken het ten slotte wel op onze dierbare dieren. Daarbij kan het ook nog voorkomen dat insecten helemaal niet weg gaan van chemische bestrijding, en zo heeft het geen effect.

Goed afgelopen

Gelukkig reageerde de kippen heel rustig op de bestrijdingsmiddelen. De bloedluizen gingen dood en de kippen konden weer heerlijk door met hun leven. Ondertussen hebben wij ook bij de andere dieren die wij hebben gecheckt of er geen vieze insecten verstopt zitten tussen spleten of gaten en ’s nachts opduiken en onze dieren gaan irriteren.

Gelukkig is alles helemaal goed gekomen en hebben wij nog een gezellige avond kunnen vieren met onze gasten, die nog nooit op een boerderij waren geweest. Met een spannend verhaal over de bloedluizen, weet ik niet zeker of ze nog een keer willen afspreken op de boerderij, maar ergens in het dorp. Het was in ieder geval een geslaagde avond.