Elbert woonblog

Tips over wonen van Elbert

Hangmat biedt ongekend veel voordelen

Om meteen een misverstand weg te nemen. Het is tegenwoordig allang niet meer nodig om bomen in je tuin te hebben wil je gebruik maken van een hangmat. Tegenwoordig heb je de hangmatten in een staander en om die reden is het gebruik ervan zeer sterk gegroeid. Logisch, want het gebruik ervan heeft erg veel voordelen. En die voordelen zetten we hier voor je op een rij. 

Tegenwoordig ook in een staander

Bomen die precies voldoende afstand ten opzichte van elkaar hebben en precies ruimte genoeg bieden voor het bevestigen van een hangmat. Het is de situatie op foto’s en in films. IN de praktijk echter, beschikt niemand over een dergelijke plek en over zoveel geluk. Daarom is de mat er tegenwoordig ook in standaard. Het maakt de mat mobiel en het maakt dat steeds meer mensen er gebruik van maken. 

In Zuid-Amerikaanse landen is slapen in een hangmat al heel normaal

Het gebruik van de hangmat is sterk aan te raden. In Zuid-Amerikaanse landen slaapt het merendeel van de mensen er al in, omdat ze zeker daar zo betere bescherming vinden tegen stof, vocht, dieren en ongedierte. Het zou echter voor iedereen verstandig zijn om in een dergelijke mat te slapen. Nergens anders namelijk, creëer je een betere lighouding. Je kunt er echt ontspannen in liggen en voelt nergens drukpunten. Je lichaam wordt op elke plek ondersteund en dat helpt je lichaam beter te ontspannen. Je wordt nu eens niet wakker met de gebruikelijke pijn in de onderrug. 

Zo vallen we veel sneller in slaap

Als we allemaal in hangmatten zouden gaan slapen, dan vielen we allemaal sneller in slaap. Zwitsers onderzoek heeft dat nadrukkelijk uitgewezen. Het heeft zeker te maken met het licht schommelen. Ook therapeutisch kan de mat veel bieden. Zeker ouderen en mensen met een handicap en ook kinderen hebben baat bij het gebruik van hangmatten. Het schommelen helpt ook nu bij vestibulaire en bewegingsstoornissen. Voor kinderen hebben de wiegende bewegingen sterke associaties met de tijd in de baarmoeder. Het heeft vervolgens een sterk kalmerend effect op kinderen.

Voor kinderen die lichaamscontrole missen is de hangmat echt perfect

Hyperactieve kinderen, drukke kinderen, kinderen die snel overprikkeld raken en hun overtollige energie niet kwijt kunnen. Kinderen met verkrampte spieren en kinderen die lichaamscontrole missen. Het zijn zomaar wat zaken die je met behulp van een hangmat of hangstoel aan kunt pakken. Ook de motorische vaardigheden kunnen met de mat verbeterd worden, zoals ook het evenwicht beter ontwikkeld kan worden.

Niet iedereen doordrongen van de voordelen die hangmatten kunnen bieden

Zeker door de ontwikkeling van de staander is het gebruik van hangmatten sterk toegenomen. En daar vaart eigenlijk iedereen wel bij. Nog steeds echter is niet iedereen doordrongen van de voordelen die het gebruik van deze mat kan bieden. Jammer, want zo worden nog steeds heel veel kansen onbenut gelaten, zeker ook wat betreft slaaphouding en allerlei spierklachten. Eigenlijk zou alleen al het feit dat je sneller in slaap valt reden moeten zijn om ook te kiezen voor de hangmat.