Elbert woonblog

Tips over wonen van Elbert

Wat is dampdichte folie?

Wanneer je er tegenwoordig voor kiest om te gaan bouwen of verbouwen zijn er steevast een aantal niet onbelangrijke zaken waar je de nodige aandacht aan zal moeten besteden. Eén van deze zaken is het zo optimaal mogelijk proberen isoleren van je woning. Een zo goed mogelijke isolatie zorgt er namelijk in de praktijk voor dat je kan rekenen op een aantal zeer interessante voordelen. Niet alleen creëer je op deze manier een belangrijke meerwaarde voor ons klimaat, bovendien zal je ook nog eens kunnen vaststellen dat je heel wat overbodige kosten kan voorkomen. Dit gezegd hebbende moet je uiteraard wel rekening houden met de gevolgen van een optimale isolatie. Zo kan het voorzien van een dampdichte folie bijvoorbeeld een absolute vereiste zijn. Waarom? Dat is iets wat we je zeer graag willen laten ontdekken middels de hieronder aanwezige informatie.

Wat is dampdichte of dampremmende folie? 

In de praktijk wordt er in het merendeel van de gevallen gesproken over dampdichte folie. Dit gezegd hebbende komt het ook niet zelden voor dat ernaar wordt verwezen als zijnde dampremmende folie. Het gebruik van deze folie heeft als doel om te voorkomen dat vocht afkomstig uit het binnenklimaat de kouder, bovenliggende constructie weet te bereiken. Het spreekt voor zich dat er in een woning tegenwoordig vaak sprake is van waterdamp. Deze waterdamp ontstaat op verschillende manieren:

  • Door de lucht die we uitademen; 
  • Wanneer eten koken of klaarmaken;
  • Tijdens het nemen van een bad of douche. 

Zolang de temperatuur van de lucht binnen in huis voldoende hoog is gelegen zal je kunnen vaststellen dat het louter gaat om water in dampvorm. Op koudere plaatsen zoals met name de kelder en de zolder is dat echter een compleet ander verhaal. Daar kan er dan ook sprake zijn van condensvorming. Deze condens kan in de praktijk eveneens voorkomen in de constructie. Dit dus zowel voor als achter het aanwezige isolatiemateriaal. Hier kunnen er mogelijks schimmels ontstaan welke uiteraard niet bepaald bevorderlijk zijn voor de gezonde leefomstandigheden in je woning.

Wat is de exacte functie dus van dampdichte folie?

Voor dampdichte folie geldt dat ze voorkomt dat de lucht door weet te dringen naar plaatsen waar het voldoende koud is om condens te vormen. Voor deze folie geldt dan ook dat ze eigenlijk de constructie evenals de aanwezige isolatie gaat beschermen tegen dit vocht. Dat is zeer belangrijk. Niet alleen wordt de constructie op deze manier gevrijwaard van vervelende schade, daarnaast zal je ook kunnen vaststellen dat er niet zal worden geraakt aan de isolatiewaarde van de aanwezige isolatiematerialen. Het spreekt voor zich dat ook dit absoluut van belang is in jouw woning.

Waar rekening mee houden bij het plaatsen van deze folie?

Voor wat het plaatsen van dampdichte folie van MG-Bouw.com betreft kan je in de praktijk vaststellen dat er rekening moet worden gehouden met een aantal aandachtspunten die allerminst onbelangrijk zijn. In eerste instantie moet de folie bijvoorbeeld tussen de 5 en 10 centimeter overlappen. Dat is echter niet alles. Daarnaast is het ook van belang om ervoor te zorgen dat ze goed wordt afgeplakt. Dit bij voorkeur door gebruik te maken van een kwalitatieve supertape in zilver.