Elbert woonblog

Tips over wonen van Elbert

Tegeltrends die je huis transformeren

Als je denkt aan een update voor je interieur, overweeg dan eens wat nieuwe keuken wandtegels of wandtegels voor in de wc. Het is verbazingwekkend hoe zoiets simpels als tegels jouw hele ruimte kan opfleuren en een moderne uitstraling kan geven. Tegels zijn er in allerlei soorten en maten, en de trends van dit moment kunnen jouw huis echt transformeren.

Natuurlijke materialen zoals marmer, leisteen en graniet blijven populair. Ze geven een tijdloze klasse aan elke ruimte en zijn ook nog eens duurzaam. Maar ook de wat meer experimentele materialen winnen terrein. Denk hierbij aan betonlook tegels of tegels met een metaalachtige afwerking die zorgen voor een industrieel tintje.

Naast natuurlijke materialen zien we ook dat kleurrijke en gedurfde patronen terugkomen in de interieurtrends. Geometrische patronen, kleurrijke mozaïeken, of juist grote prints – ze kunnen een statement maken in zowel je keuken als je wc. Durf te spelen met kleuren en patronen om je eigen unieke ruimte te creëren.

Hoe kies je de perfecte tegel

Het kiezen van de juiste tegel kan voelen als een enorme opgave. Met zo veel opties beschikbaar, waar begin je? Allereerst is het belangrijk om na te denken over het formaat en de vorm van de tegel. Grotere tegels kunnen een ruimte groter doen lijken, terwijl kleinere tegels juist een intiemere sfeer kunnen creëren. Ook de vorm van de tegel – vierkant, rechthoekig, zeshoekig – speelt mee in de algehele look die je wilt bereiken.

De afwerking en textuur van de tegel zijn ook belangrijke elementen om te overwegen. Ga je voor een glanzende afwerking die licht reflecteert of juist voor een matte afwerking voor een subtielere look? En wat is het effect van de textuur? Een gladde tegel is makkelijk schoon te houden, maar een tegel met reliëf kan weer zorgen voor extra grip en karakter.

Duurzame en milieuvriendelijke opties

In deze tijden is het belangrijk om na te denken over duurzaamheid, ook als het gaat om tegels. Er zijn tegenwoordig veel innovatieve opties beschikbaar die milieuvriendelijk zijn zonder dat ze inboeten op stijl of kwaliteit. Denk bijvoorbeeld aan tegels gemaakt van gerecycled glas of keramiek, die niet alleen goed zijn voor het milieu maar ook uniek en mooi.

Tegels leggen: doe-het-zelf of professional?

Het leggen van tegels kan een leuk doe-het-zelf project zijn, maar het vereist wel wat kennis en geduld. Als je besluit om het zelf te doen, zorg dan dat je goed voorbereid bent met het juiste gereedschap en voldoende informatie over hoe je dit het beste kunt aanpakken. Er zijn talloze handleidingen en video’s te vinden die je stap voor stap door het proces leiden.

De invloed van tegels op je interieur

Tegels zijn niet alleen praktisch, ze spelen ook een grote rol in de uitstraling van je huis. Ze kunnen dienen als subtiele achtergrond of juist als opvallend element in je interieur. In de keuken bijvoorbeeld, kunnen wandtegels niet alleen functioneel zijn (makkelijk schoon te houden) maar ook sfeerbepalend door kleur en textuur.

In het toilet kunnen wandtegels voor in de wc zorgen voor een frisse look of juist een bijzondere twist geven aan een vaak vergeten ruimte. Het is verbazingwekkend hoe een kleine verandering zoals nieuwe wandtegels het verschil kan maken in hoe modern of stijlvol je toilet ervaren wordt.