Elbert woonblog

Tips over wonen van Elbert

Overstappen naar duurzame verwarmingsinstallaties

De meest standaard verwarmingsinstallatie op het moment is de CV-ketel. Deze ketel draait op gas, nu moet heel Nederland voor 2050 overgestapt zijn op een duurzamere variant voor het verwarmen van hun huis. Nu zijn hiervoor een aantal verschillende installaties op de markt. Zo heeft u de warmtepomp, infrarood verwarming of een pelletkachel. Nu zeg ik niet dat u per direct moet overstappen naar een van deze installaties, nee het is slim om wanneer uw CV-ketel toe is aan vervanging u op dat moment overstapt naar iets anders, maar wat past nu het beste bij u? Hieronder worden de drie genoemde opties verder toegelicht zodat u een weloverwogen keuze kunt maken. 

Warmtepomp

De warmtepomp wordt tegenwoordig al geïnstalleerd bij vele nieuwbouwhuizen. Er zijn verschillende soorten warmtepompen. Zo heeft u pompen die een huis verwarmen door middel van warmte te winnen uit de buitenlucht en dit om te zetten in energie die dan weer het huis verwarmt, maar u heeft ook pompen die deze warmte winnen vanuit de grond en zo het huis opwarmen. Een warmtepomp gebruikt stroom om te functioneren en is zo dus een stuk duurzamer dan een CV-ketel die gas gebruikt. Dat een warmtepomp functioneert op stroom betekent niet dat uw energiekosten opeens omhoog gaan, dit komt doordat de warmtepomp zijn eigen energie opwekt door middel van het winnen van warmte. 

Infrarood verwarming

De infrarood verwarming loop in plaats van op gas op stroom. Deze verwarming warmt een ruimte op door middel van infrarood stralingswarmte. Deze stralingen zijn niet schadelijk en voelen eigenlijk net als de warmte van de zon. Het geeft dus direct een warm gevoel af, in plaats van dat u een aantal uur moet wachten tot de ruimte is opgewarmt. De stralingen worden ook opgenomen door de meubels waardoor uw bank, bed of tapijt gelijk warm aanvoelen. 

Veel mensen hebben al een infrarood verwarmingspaneel in hun badkamer of slaapkamer. U kunt er dus ook voor kiezen om het alleen in een aantal kamers te plaatsen. Je kunt het zowel in uw vloer, muur en plafond plaatsen. 

Pelletkachel

U kunt een pelletkachel een klein beetje vergelijken met een houtkachel. Alleen worden er (zoals de naam al aangeeft) pellets gebruikt om te stoken in plaats van houtblokken. Deze pellets zijn omgezet in kleine korreltjes die dan worden verbrand. Met een pelletkachel kun je in principe maar 1 ruimte verwarmen, wilt u het gehele huis verwarmen dan heeft u een pellet CV nodig. Deze is aangesloten op je radiatoren. Het nadeel van pelletkachels is dat er nog steeds bomen gekapt moeten worden om u te voorzien van brandstof.