Elbert woonblog

Tips over wonen van Elbert

Een nieuwe manier van huizen bouwen

Gedurende het afgelopen jaar zijn de kosten op alle fronten dik gestegen. Of we het nou hebben over de benzine- of dieselprijs, de prijs van een half brood in de supermarkt of het inkopen van materialen voor het bouwen van een huis. Dat de kosten voor praktisch alles door het dak zijn gegaan heeft voornamelijk te maken met twee factoren; inflatie en schaarste. Inflatie doordat er veel meer geld op de markt aanwezig is, waardoor iedere euro minder waard wordt. Schaarste heeft voornamelijk te maken met de coronapandemie die de afgelopen jaren gewoekerd heeft. Dit resulteerde in wereldwijde supply chain issues. Kosten voor materialen e.d. schoten hierdoor door het dak, iets wat ontzettend merkbaar is in de huizenbranche.

Alles gemiddeld 20% duurder

Of je nou een huis gaat bouwen of verbouwen; je merkt de kostenstijging op alle fronten. Gemiddeld zijn veel materialen zo’n 20% duurder geworden in de afgelopen 1-2 jaar. Een (groot) huis bouwen is daardoor een stuk minder aantrekkelijker geworden om nu te realiseren. Veel aannemers en bouwbedrijven zijn daarom op zoek naar alternatieven. Een optie die we de afgelopen maanden veel meer beginnen terug te zien is dat aannemers gebruik maken van HSB wand. HSB, ook wel bekend onder de naam houtskeletbouw, is een manier van bouwen waarbij het skelet als hout neergezet wordt. Een HSB wand is dus een onderdeel hiervan; een wand van hout die onderdeel is van het skelet. Dit skelet wordt gebruikt als basis, waarna de aannemer natuurlijk verder aan de slag gaat.

Vele voordelen t.o.v. de oude manier van bouwen

Wanneer men denkt aan houtskeletbouw krijgen ze al snel het idee dat het om een goedkope oplossing gaat, waarbij je veel inlevert op de kwaliteit. Echter is dit zeker niet het geval. Een HSB wand is een uitstekende, solide basis voor een woning, is vele malen goedkoper in aanschaf en kost daarbij ook veel minder tijd. Onderaan de streep scheelt het je dus niet alleen materiaalkosten, maar bespaar je ook flink op de manuren die bij het bouwen van een woning komen kijken.