Elbert woonblog

Tips over wonen van Elbert

Waarom zou je kiezen voor een prefab schoorsteen?

Soms zijn bepaalde dingen gewoonweg aan vervanging toe. Wellicht is er iets stuk, is het niet meer mooi of dreigt het kapot te gaan. Wat het geval ook is: af en toe is iets gewoon aan vervanging toe. Dit geldt ook voor een schoorsteen. Tegenwoordig laten veel mensen een prefab schoorsteen plaatsen. Een prefab schoorsteen heeft verschillende voordelen ten opzichte van een traditionele schoorsteen. In deze blog lees je alles wat je moet weten over een prefab schoorsteen, zodat jij alle nodige kennis in huis hebt om al dan niet te kiezen voor een prefab schoorsteen.

Wat is een prefab schoorsteen?

Laat ik bij het begin beginnen: wat is een prefab schoorsteen? Eigenlijk zit het al een beetje in de naam: ‘pre’ betekent letterlijk ‘voor’. Kortom, prefab houdt in dat het model al volledig in elkaar is gezet voor de plaatsing ervan. Hoe dit kan? Een fabriek maakt een X aantal prefab schoorstenen met een standaard afmeting. Dit zijn de prefab modellen. Prefab schoorstenen zijn doorgaans is een grote hoeveelheid verkrijgbaar en worden altijd door de desbetreffende fabriek weer aangevuld. 

Prefab schoorstenen lijken hierdoor misschien allemaal hetzelfde, maar dat zijn ze zeker niet. Er zijn namelijk talloze prefab schoorstenen verkrijgbaar in verschillende kleuren, soorten en maten. Een prefab schoorsteen is doorgaans altijd een goede keuze. Let er alleen op dat prefab schoorstenen niet verkrijgbaar zijn als je te maken hebt met bijzondere afmetingen en/of uitzonderlijke specifieke wensen voor een bepaalde kleur. Ze zijn immers al voor de plaatsing helemaal in elkaar gezet en zijn niet geschikt voor maatwerk. Maar goed: wat je ziet is wat je krijgt en de kwaliteit is uitmuntend. 

Voordelen van een prefab schoorsteen

Nu vraag je je misschien af waarom je er goed aan zou doen om een prefab schoorsteen aan te schaffen in plaats van een traditionele schoorsteen. Er zijn verschillende voordelen te benoemen van een prefab schoorsteen ten opzichte van een traditionele schoorsteen. Hieronder zal ik enkele redenen noemen:

  • Een prefab schoorsteen is sneller leverbaar dan een traditionele schoorsteen.
  • Een prefab schoorsteen is sneller te plaatsen (binnen één dag) dan een traditionele schoorsteen.
  • Een prefab schoorsteen is doorgaans goedkoper dan een traditionele schoorsteen.
  • Een prefab schoorsteen is al voor je gemaakt, dus dat scheelt een hoop keuzestress.
  • Je hoeft geen grote steiger op het dak te hebben als je voor een prefab schoorsteen kiest.

Waarom een schoorsteen vernieuwen?

Nu je alles weet over een prefab schoorsteen is het belangrijk om te weten waarom je een schoorsteen zou moeten vernieuwen. Hier zijn ook verschillende redenen voor te bedenken, zoals:

  • De schoorsteen is kwalitatief niet meer op orde. Dit kan komen door slijterij, voegwerk of de constructie.
  • De schoorsteen is niet meer mooi.
  • De schoorsteen verkeert in een slechte staat.