Elbert woonblog

Tips over wonen van Elbert

Ontwikkeling van de keuken

Sinds de komst van de Romeinen in ons land is het eten met servies ingeburgerd geraakt. Ze beschikten al over verplaatsbare oventjes, messen, vorken, lepels, spatels en kaasschaven. Ze hadden verschillende soorten pannen, vanwege hun uitgebreide keuken. Eten was één van hun favoriete bezigheden.

Nadat het Romeinse Rijk in verval raakte werd hun systeem van huisverwarming niet meer overgenomen. In de Middeleeuwen werd er gekookt bij het vuur dat op een centrale plek van het huis stond. 

In de latere Middeleeuwen werd de keuken afgescheiden van de rest van het huis. Aan de ene kant was dit om te voorkomen dat de etensgeuren al te aanwezig waren. Aan de andere kant was het de bedoeling om het brandgevaar te kunnen beteugelen.

Gietijzeren kachel

Alhoewel het eerste fornuis werd gebouwd in de Elzas in 1490, al compleet met een afvoer, zou het tot 1642 duren voordat de gietijzeren kachel in gebruik werd genomen. In 1740 vond Benjamin Franklin de beroemde Franklin kachel uit. Deze was klein en compact.

Dit was de basis voor de eerste gasoven, die door James Sharp in 1826 werd gepatenteerd. Hiermee was er sprake van een nieuwe kooktechniek, waarbij de warmtebron kon worden geregeld. Bovendien kon de warmtebron worden uitgezet al naar gelieven.

Vanaf 1880 werd dit apparaat een succes. Toen was er een groot en betrouwbaar gasnetwerk aangelegd. Niet veel later werd er een over onder de kookplaat geplaatst en email onder de gasbranders, zodat het fornuis gemakkelijk schoongemaakt kon worden.

Verandering interieur

Het interieur van de keuken begon in de 20e eeuw te veranderen, de gootsteen werd gemoderniseerd, veelal omdat de huizen waren aangesloten op het waternetwerk. De Hoosier kast werd populair, deze had een werkstation dat lijkt op het moderne aanrecht. De elektriciteit werd massaal toegepast.

In 1911 werd de koelkast uitgevonden. Vanaf de jaren veertig werden deze massaal in de Verenigde Staten verkocht. Vanaf de jaren 50 kwamen ze ook in ons land in ieder huishouden te staan. In 1920 kwam de ontwerpster Margareta Schütte-Lihotzky op het idee om de keuken van het woongedeelte te scheiden. 

Dit werd de Frankfurt keuken genoemd, naar de kosten efficiënte keukens die na WOI werden gebouwd in de sociale woningsector. Deze nieuwe benadering van de keuken zorgt ook voor een andere houding waarbij modernisering de toon heeft gezet.Van snelkookpannen tot handige opbergbakjes, van een magnetron tot een keukenkast organizer, werkelijk alles aan de keuken is vernieuwd sinds de 19e eeuw. Want op één gebied zegevieren de Romeinen alsnog. Hun liefde voor eten lijkt tegenwoordig wel massaal te worden omarmd.