Elbert woonblog

Tips over wonen van Elbert

Hoe je jouw kroonluchter op maat krijgt.

De schittering en verblinding van een goed geplaatste kroonluchter definieert en versterkt de sfeer van elke kamer. Lampenhuis is van mening dat een te grote kroonluchter gemakkelijk een kamer en haar bewoners kan overweldigen; een die te klein is, wordt onbeduidend en vermindert de waargenomen waarde van de hele ruimte. Door enkele richtlijnen voor interieurontwerp te volgen om de juiste maat te kiezen, maximaliseert u de impact van het armatuur. De grootte van de kamer heeft invloed op de grootte van de kroonluchter, maar het type ruimte heeft ook invloed op de grootte.

Volg onze eenvoudige checklist voor de perfecte pasvorm!

1. Meet de breedte en lengte van de kamer. Tel deze twee getallen bij elkaar op en beschouw de resulterende figuur als centimeter. Dit is de diameter van de kroonluchter die het beste bij de kamer past. Sta 5 tot 7,5 centimeter kroonluchterlengte per voet muurhoogte toe. Een eetkamer met plafonds van 3 meter, 5 meter breed en 5 meter lang, biedt bijvoorbeeld plaats aan een kroonluchter met een diameter van 34 inch en een lengte van 50 tot 76 centimeter. Deze berekening is bijzonder geschikt voor een kroonluchter die in het midden van de kamer hangt en boven het belangrijkste meubelstuk of brandpunt, zoals in een eetkamer.

2. Definieer het gebied in een grote kamer met verschillende gespreksgebieden of functies met een tafel of vloerkleed. Gebruik de halve tafelbreedte als richtlijn voor de diameter van de kroonluchter boven een focustafel. Gebruik de lengte en breedte van het vloerkleed bij elkaar opgeteld en inches genoemd als de diameter van de kroonluchter boven een vloerkleed.

3. Bereken de diameter van meerdere kroonluchters boven een brandpunt door de diameter van de tafel te delen door het aantal hangende kroonluchters plus 1. Een tafel van 54 inch breed kan bijvoorbeeld het beste worden gecombineerd met twee kroonluchters van 18 inch in diameter, opgehangen 18 centimeters uit elkaar over het midden van de tafel.

4. Kies voor een rechthoekige tafel een rechthoekige kroonluchter die past bij de verhoudingen van de tafel. Voor een tafel die 114 cm breed en 182 cm lang is, moet de diameter bijvoorbeeld 68 cm zijn. Trek 68 cm af van de lengte van de tafel voor het resultaat van een lengte van 115 cm. De rechthoekige kroonluchter die het best bij deze tafel past, zou 68 inch breed en 115 cm lang zijn.

5. Bedenk dat een trappenhuis een waargenomen muurhoogte van twee verdiepingen heeft en bereken de lengte van de kroonluchter dienovereenkomstig. Inzendingen met twee verdiepingen moeten op dezelfde manier worden behandeld.

6. Hang de kroonluchter zo op dat de onderkant zich niet minder dan 30 centimeter van het tafeloppervlak in een eetkamer bevindt en niet minder dan 2 meter van de vloer in een gang of trappenhuis. Deze richtlijnen zijn van invloed op de lengte van het stuk, dus pas het dienovereenkomstig aan.

Mocht je toch nog vragen hebben of kom je  er niet helemaal uit? Neem dan contact met het team Lampenhuis op via het contactformulier of mail ons via info@lampenhuis.nl. Dan kunnen wij vragen waar je nog mee zit om te beantwoorden. Samen vinden wij graag de perfecte kroonluchter!