Elbert woonblog

Tips over wonen van Elbert

Ouderwetse kluis

Ouderwetse kluizen spreken een beetje tot de verbeelding. Grote, logge metalen dozen met een rond cijferslot op de voorkant. Eigen zoals je vaak in de films ziet: enorme deuren in de muur gebouwd met daarin goudstaven, zakken met geld en juwelen. Deze verbeelding kan ook een stukje werkelijkheid worden. Zulke ouderwetse kluizen zijn namelijk gewoon nog te koop! Weliswaar niet die heel grote, ingebouwde kluizen. Maar wel wat ‘handzamere’ kluizen worden online te koop aangeboden. Sommige van deze oude kluizen zijn ook nog eens echt oud. Het mooie hiervan is dat, wanneer deze goed onderhouden of eventueel gerestaureerd zijn, ze ook tegenwoordig nog prima te gebruiken zijn.

Kluis kopen

Wie wil dat nou niet? Een toffe ouderwetse kluis op kantoor of wellicht zelfs thuis in de studeerkamer of in de kelder. Het mooie van deze oude kluizen is dat ze doorgaans nog goed te gebruiken zijn waar ze oorspronkelijk bedoel voor zijn: voor het veilig opbergen en bewaren van kostbaarheden, zoals sieraden of geld, belangrijke documenten. Denkt u bijvoorbeeld aan koopaktes of contracten. Wellicht heeft u een erfstuk van een overgroot oma waar u gek op bent en absoluut niet kwijt wilt raken.

Volledig werkend

Doordat deze ouderwetse kluizen vaak goed zijn onderhouden door de vorige eigenaar of mogelijks zelfs helemaal gerestaureerd zijn, kunt u er bijna zeker van zijn dat kluis ongenode gasten buiten laat. Met een originele sleutel of een cijfercode die alleen u kent, kunt u met een gerust hart uw kostbaarheden of gevoelige documenten in de ouderwetse kluis achterlaten. Vraag altijd naar de staat van de kluis en vraag of de originele sleutels nog bij de kluis bevinden. Zorg er ook voor dat de vloer waar u de kluis op wilt zetten de kluis kan dragen. Omdat ze van grote zware metalen zijn gemaakt, hangt er een flink gewicht aan de ouderwetse kluizen!