Elbert woonblog

Tips over wonen van Elbert

Een tuin met mogelijkheden

Op dit moment kunnen we vrij duidelijk merken dan de lente echt is aangebroken. De temperatuur is overdag over het algemeen van koud naar aangenaam gegaan. Vogels hebben hun nestjes gemaakt en overal komen er blaadjes aan de bomen. Door deze omstandigheden kan het zijn dat mensen er eerder voor kiezen om buiten te gaan zitten. Dat gaat dan soms weer gepaard met de wens om de tuin wat te veranderen. Sommige mensen planten nieuwe bloemen of bomen in de tuin. Of er worden grote bloempotten voor buiten gevuld met de mooiste kleuren. Toch kunnen er ook mensen zijn die het iets groter aanpakken. Zij gaan hun tuin veranderen. Voor die mensen heb ik hieronder een aantal opties opgeschreven die geschikt zijn om te maken met hout.

Houtsoort

Voor ik echter die opties opnoem, is het goed om te weten dat de houtsoort ook niet geheel onbelangrijk is. Daarbij hangt het af van hoe lang je wilt dat het bouwwerk er staat en hoe goed het is beschermd tegen de weersomstandigheden. Het blijft immers niet het hele jaar lekker weer. Een houtsoort die bijvoorbeeld heel geschikt is voor een ‘bouwwerk’ in de tuin is Douglas hout. Het heeft een robuuste mooie kleur, een goede kwaliteit en gaat onbehandeld zelfs al 15 jaar mee. Wil je dat het langer mee gaat? Zorg er dan voor dat je het hout met de juiste middelen een behandeling geeft. 

Opties

Uiteraard zijn er heel veel dingen mogelijk. Daarbij is het wel goed in je achterhoofd te houden hoe groot je tuin daadwerkelijk is en dat het bouwwerk niet je hele tuin in beslag zal nemen. De dingen die geschikt zijn voor een tuin in Nederland en goed te maken zijn met hout zijn: een vlonder, een schutting, een tuinscherm, een overkapping, schuur of veranda of een tuinhuis. Elk bouwwerk valt in een eigen categorien en prijsklasse. Een tuinhuis, schuur of overkapping lijken in eerste instantie natuurlijk op elkaar maar verschillen in werkelijkheid wel degelijk. Zo heeft een overkapping bijvoorbeeld niet vier muren zoals een tuinhuis dat wel heeft. Omdat er zoveel mogelijkheden zijn, is het goed om te bedenken wat je in je tuin wilt hebben omdat je het mooi vindt. Daarnaast is het van belang dat je goed voor ogen hebt waar je het voor wilt gebruiken. Wil je bijvoorbeeld iets stallen? Of wil je alleen lekker buiten zitten?

Heel veel succes met dromen en plannen bedenken voor je nieuwe tuin!